Kweeklamp

Kweeklampen uitgelicht

Geen enkele door de mens gemaakte lichtbron is identiek aan de straling van de zon, ieder lichtsysteem heeft andere eigenschappen. Uit onderzoek is bekend welke lichtkleuren planten nodig hebben per stadium van groei en bloei. Om te groeien hebben planten relatief veel blauw licht nodig en om te bloeien veel rood licht. Deze kleurverschillen in het daglicht worden veroorzaakt door de kleurfiltering van de atmosfeer, die afhankelijk is van de instralinghoek van de zon. In de herfst is het licht daarom roder en in de lente is er meer blauw licht. Het doel van kweeklampen is de gebruikte energie om te zetten naar een voor planten zo bruikbaar mogelijk licht. De efficiëntie hiervan wordt voor het belichten van verblijfsruimten voor mensen aangeduid in lumen. De efficiëntie voor het belichten van planten wordt aangeduidt in micro-mol.

Energetisch rendement lampen

► Gloeilamp 8 -12 lumen per Watt

► Halogeenlamp 20 - 25 lumen per Watt

► Spaarlampen 60 - 80 lumen per Watt

► Fluorescentielamp 60 - 90 lumen per Watt

► Inductielamp 70 - 90 lumen per Watt

► Metaalhalogeenlamp 70 - 100 lumen per Watt

Ledlamp 24 - 254 lumen per Watt

► Natriumlamp (Sodium) 120 - 140 lumen per Watt

► Sulphur plasma lamp 140 lumen per Watt

Led kweeklamp

Energiezuinige belichting vraagt om lichtbronnen die met zo weinig mogelijk energie zoveel mogelijk, voor planten bruikbaar, licht opleveren. En dat is niet langer de natriumlamp, maar de high power LED lamp.

Een ledlamp is opgebouwd uit een groep van leds (licht-emitterende diodes). Voor het belichten van planten hebben met name het blauwe en rode deel van het lichtspectrum veel invloed op het floreren van de planten. Diverse onderzoeken uitgevoerd door o.a. de TU Delft en de Universiteit van Wageningen hebben aangetoond dat de gewasproductie met LED lampen behoorlijk verbetert.

Bij het licht voor planten wordt vaak gesproken over PAR licht, maar waar het werkelijk om gaat, is de PPFD-factor (Photosynthetic Photo Flux Density). Deze laatste wordt gemeten in micro-mol. Micro-mol's zijn energiepakketjes die gemeten worden aan het aantal van die pakketjes welke per seconde een oppervlakte van 1m² bereiken.

Met andere woorden: de in leds gepompte energie kan volledig ten goede komen aan de belichting van planten, waardoor tot meer dan 50 procent energie bespaard kan worden.

Kweken met LED lampen heeft naast energiebesparing en een lange levensduur nog een aantal zeer grote voordelen. Omdat er slechts beperkt warmte wordt gegenereerd, is het kweken met led lampen geheel brandveilig, wat bij traditione kweeklampen altijd een heikel punt is. Hierdoor kun je met LED kweeklampen tot vlak boven het gewas belichten, zonder degeneratie of verbranding van het bladerdek en de planttoppen. Andere voordelen zijn dat er geen dure schakelapparatuur, ventilatie- en koelsystemen nodig zijn. Maar misschien is het mooiste nog wel dat de planten er onder goede led lampen veel gezonder en vitaler bijstaan in vergelijking met HPS belichting!

De Spectrabox van Led Flower Growlights (LFG) was de eerste LED kweeklamp die is uitgevoerd met multi-color LED belichting. De resultaten met de eerste Spectrabox uit 2008 waren zo veelbelovend, dat andere fabrikanten het multi-color belichten al snel overnamen. Momenteel is multi-color belichten bij LED kweeklampen de standaard geworden.

De nevenstaande Spectrabox verbruikt slechts 232 Watt aan stroom en geeft net zoveel voor planten bruikbaar licht als een 400W HPS lamp. Een 400W HPS lamp (met ballast) verbruikt gemiddeld 460 Watt, waardoor een energiebesparing wordt gerealiseerd van circa 50%.

CMH kweeklamp

CMH staat voor Ceramic Metal Halide en is zeer vergelijkbaar met een HPS lamp. Het is ook een hogedruklamp, heeft ook een aparte ballast nodig en geeft ook erg veel licht!
Het mooie aan de CMH lamp is dat dit licht veel geschikter is voor plantbelichting dan een HPS lamp en dat zie je dan ook terug aan de vitaliteit van de planten en aan de kwaliteit én kwantiteit van de vruchten.

De voordelen van CMH kweeklampen op een rij:

  • Optimaal plantlicht kleurenspectrum met extra rood om goed mee af te bloeien;
  • Stabiele kleur en lichtopbrengst, waardoor uw planten het ene seizoen na het andere een hoge opbrengst geven;
  • Zeer lage gebruikskosten door hoog energierendement (dezelfde energie, meer licht) en lange levensduur;
  • Hoog energierendement met hoog behoud van lichtoutput gedurende de levensduur van de lamp;
  • UV-blokkerend glas afgestemd op UV behoefte van planten.

Nevenstaande 630W HortiLight CMH verbruikt circa 670 Watt aan stroom en geeft net zoveel voor planten bruikbaar licht als een 1000W HPS lamp. Een 1000W HPS lamp (met ballast) verbruikt gemiddeld 1100 Watt, waardoor een energiebesparing wordt gerealiseerd van 40%.

Plasma kweeklamp

Nieuw zijn de Plasma kweeklampen. Onderstaande 1000W Sulpur Plasma lamp heeft een zonlicht gelijkend lichtspectrum met enorme lichtkracht. Een 1000W Sulpur Plasmalamp belicht een zeer groot oppervlak, vergelijkbaar met 4 stuks 600 Watt HPS lampen. Vanwege de enorme lichtkracht adviseren wij een afstand van minimaal 100cm tussen lamp en planten.

Inductie kweeklamp

Inductielampen zijn te vergelijken met TL-buizen qua lichtopbrengst maar omdat er helemaal geen gloeidraad of electroden inzitten, is er nog minder of haast helemaal geen warmte en bereiken we een haast oneindige levensduur van 60.000 uur en meer. Bij inductielampen zijn de lampen tot 300W het meest geschikt voor de belichting van planten.

Inductielampen hebben de ideale PAR en PUR. PAR staat voor ‘Photosynthetic Available Radition’ en PUR staat voor ‘Photosynthetic Useable Radiation’.
Al het licht dat planten krijgen, binnen de frequentieband van 400-700 nanometer, noemen we PAR, ofwel al het licht dat beschikbaar is voor de fotosynthese. PUR is het licht dat planten ook daadwerkelijk gebruiken voor fotosynthese en dat is lang niet al het licht dat ze krijgen.
In de groeifase, hebben planten meer behoefte aan blauw licht met een kortere golflengte (circa 400 tot 480 nanometer, dus de 6500K lamp). In de bloeifase hebben de planten juist meer rood licht (620 tot 720 nanometer) nodig, dus de 2100K lamp.
Omdat inductielampen aan het lampoppervlak slechts beperkt warm worden, kunnen de planten tot vlak onder onder de lamp doorgroeien. Omdat de planten geen last hebben van hitte transpireren ze minder, waardoor het bijvoeden om stressverschijnselen te compenseren hier overbodig is. Daarbij komt nog dat de fotosynthese bij het gebruik van deze lampen veel efficiënter plaatsvindt vanwege het goed afgestemde lichtspectrum. Ook dit resulteert weer in een besparing op water en voedingsstoffen.

HPS kweeklamp

In de professionele kassenbouw wordt veelal gebruik gemaakt van HPS lampen die tot wel 140 lumen per watt afgeven, zoals de Philips SonT lampen. Deze HPS lampen hebben een lage kleurtemperatuur en stralen licht vooral uit in het gele en rode spectrum wat goed is voor de bloei van planten. Zij geven ook veel licht af wat voor ons onzichtbaar is.

Er kleven echter ook nadelen aan het gebruik van HPS lampen. Het grootste nadeel is dat ze weinig licht afgeven in het blauwe spectrum, zoals dat voorkomt in het gewone daglicht. Blauw licht bevordert de groei en het uitbossen van planten. Een ander nadeel is de enorme warmte afgifte, wat tijdens de koude maanden soms ook z'n voordelen kan hebben.

Metaalhalogeenlamp

Nu is er nog een lamp in de HID serie en wel de metal halide lamp ofwel metaalhalogeenlamp. Deze lamp ziet er nagenoeg hetzelfde uit als een HPS lamp, maar heeft een veel hogere kleurtemperatuur tot wel 10.000 graden Kelvin en een energetisch rendement van zo'n 100 lumen per Watt.

De metaalhalogeen lamp is zeer geschikt voor de groei (blauwe spectrum) en niet, zoals de sodiumlamp, voor de bloei (rode spectrum). Het gebruik van metal halide lampen voor de groei en de sodiumlampen voor de bloei is een zeer goede combinatie voor donkere ruimten zonder daglicht, waar warmteproductie en stroomverbruik geen probleem is.

T-Neon kweeklamp

Onder de fluorescentie kweeklampen is de de T-Neon het meest geschikt om planten mee te belichten. Mede omdat T-Neon lampen te produceren zijn in de juiste licht temperaturen als 2100K, 6500K en 9500K, welke respectievelijk geschikt zijn voor bloei, groei en stekbelichting.

Vanwege de beperkte lichtintensiteit wordt aangeraden om met T-Neon lampen vlak boven de planten te belichten. Doordat Fluorescentie lampen weinig warmte afgeven is een afstand van enkele centimers geen probleem en wordt het afgegeven licht maximaal benut.

Spaar kweeklamp

Op de kweekmarkt verschijnen sinds enige tijd een aantal licht systemen die de concurrentie willen aangaan met de Son-T lampen. Een van deze nieuwkomers is de SL lamp, ook wel spaarlamp genoemd.

De SL kweeklampen zijn in feite grote spaarlampen met dezelfde technologie als de kleinere types, die voor de huiskamer bedoeld zijn. Het nieuwe aan de bloei spaarlamp is het aangepaste spectrum, waardoor de lamp geschikt gemaakt is voor het belichten van planten tijdens de bloeifase.