Groei kweeklampen

groei-kweeklampen.jpg

Groeilampen

Kweekotheek heeft een uitgebreid assortiment groei kweeklampen. Groeilampen hebben een lichtspectrum afgestemd op de lichtbehoefte gedurende de vegetatieve en groeifase van planten, zoals het belichten van stekken en moederplanten.

Wanneer je alle lichtkleuren (van de regenboog) samenvoegt ontstaat wit licht. Tijdens de groei hebben planten vooral licht nodig uit het blauwe deel van het lichtspectrum. Bij traditionele lampen kun je dan denken aan Cool White lampen. Koud wit licht heeft een hoge kleurtemperatuur, gemeten in Kelvin, met waarden van ongeveer 6.000K - 10.000K. Ter vergelijking, warm wit licht geschikt voor de bloei heeft een lage kleurtemperatuur van ongeveer 1.500K - 3.500K.

Kweeklampen die het meest geschikt zijn voor de groei van planten, moeten dus een hoge concentratie blauw licht hebben of wit licht met een hoge kleurtemperatuur.

CMH groeilampen

Bij gasontladingslampen, waaronder ook de HPS lamp valt, zijn de Metal Halide lampen het meest geschikt om in te zetten tijdens de groeifase. MH kweeklampen hebben dan ook meer licht in het blauwe deel van het spectrum dan HPS lampen en stralen een Cool White licht af.

Relatief nieuw zijn de Ceramic Metal Halide kweeklampen.
CMH kweeklampen hebben een zeer breed spectrum, waarbij het licht dat wordt uitgestraald zowel veel blauw licht bevat alsook rood, geel en groen licht.

Dit volledige spectrum heeft veel gelijkenis met zonlicht en is derhalve ook zeer geschikt om mee te kweken. Planten staan er onder CMH licht veel vitaler bij en leveren eindproducten van hoge kwaliteit.

Door de combinatie van zowel veel blauw licht als rood, geel en groen licht, heeft een CMH lamp met een kleurtemperatuur van 4.200K een ideaal spectrum voor het belichten van planten gedurende de groei.

LED groeilampen

Bij LED kweeklampen kan het lichtspectrum exact worden afgesteld op de behoefte van planten. Een LED kweeklamp afgestemd op de groei van planten wordt samengesteld met hoofdzakelijk blauwe LEDs en LEDs met een hogere kleurtemperatuur.

Nevenstaande professionele HortiLight F50 is voorzien van een instelbaar lichtspectrum (Spectrum Control), zodat deze zowel tijdens de groei en bloei als voor het belichten van Moederplanten kan worden ingezet.

Bij de HortiLight F50 zijn het blauwe en rode deel van het spectrum van elkaar gescheiden en kunnen met de Spectrum Controller worden gemixt om een optimaal en zo natuurlijk mogelijk plantspectrum te creëren, voor elke fase van belichten.
Daarnaast heeft de HortiLight F50 een extreem hoge lichtefficiëntie van 2,7 µmol/J en is er een lichtspreiding mogelijk van 30°, 60°, 90° of 120°. Hiermee kan het belichtingsoppervlak worden afgestemd op de lichtbehoefte en op de hoogte van de kweekruimte.

Voor grootschalige professionele toepassing is de HortiLight F50 te voorzien van Dali of Zigbee smart aansturing.

Neem voor meer informatie en levertijden contact met ons op.

Voor het kweken in lagen zijn LED Strips, Tubes of Bars het meest geschikt.

Deze lange smalle LED kweeklampen geven beperkt warmte af, zodat ze tot vlak boven de planten kunnen worden geplaatst.

Daarnaast zijn de LED Strips en Bars veelal geheel waterdicht, zodat water dat van een bovenliggende laag doorsijpelt geen probleem is.

Inductie groeilampen

Inductie kweeklampen zijn verkrijgbaar in meerdere kleurtemperaturen, net als TL lampen. Voor de groei is een kleurtemperatuur van 6.500K het meest geschikt.

Inductie kweeklampen zijn energiezuiniger dan HPS lampen en hebben bijkomend groot voordeel dat ze niet heet worden. Door de beperkte warmteafgifte kan tot dicht boven de planten worden belicht, zonder dat planten stressverschijnselen krijgen.

Kweken met inductielampen bespaard naar stroom hierdoor ook op voeding en water, planten hebben hiervan behoorlijk minder nodig.

Daarnaast zijn inductielampen extreem duurzaam en kunnen een levensduur hebben van meer dan 100.000 uur!

T-Neon groeilampen

T-Neon kweeklampen en spaarlampen kunnen op één kleurtemperatuur worden afgesteld en zijn dus gewoon verkrijgbaar als kweeklamp met een kleurtemperatuur van circa 6.500K, speciaal voor de groei.

Hierbij dient opgemerkt te worden dat TL- en spaar kweeklampen niet energiezuiniger zijn dan HPS lampen. Het voordeel van TL- en spaar kweeklampen moet dan ook worden gezocht in de beperkte warmteafgifte.