Groeilampen

groei-kweeklampen.jpg

Groeilampen

Kweekotheek heeft een uitgebreid assortiment groei kweeklampen. Deze lampen zijn specifiek in te zetten tijdens de groeifase van planten. Groeilampen zijn met name geschikt voor het belichten van stekken en moederplanten.

De meeste kweeklampen geven wit licht. Bij groei kweeklampen heeft het witte licht een koude witte kleur. Wanneer je alle lichtkleuren (van de regenboog) samenvoegt ontstaat wit licht. De witte lichtkleur van groei kweeklampen bestaat voor een groot deel uit de lichtkleur blauw. Hierdoor krijgt het witte licht zijn koude witte kleur en wordt daarom ook wel cool white genoemd. Deze cool white wordt uitgedrukt in graden Kelvin en meet een kleurtemperatuur van ongeveer 6500K - 9500K. Ter vergelijking, warm wit licht geschikt voor de bloei bevindt zich op circa 2100K. Kweeklampen die het meest geschikt zijn voor de groei, moeten dus worden gezocht bij lampen met veel licht rond een kleurtemperatuur van ongeveer 6500K, voor het belichten van stekken mag deze oplopen tot 9500K.

Stekken en zaailingen

Bij gasontladingslampen, waaronder ook de HPS lamp valt, is de Metal Halide lamp degene met de hoogste concentratie licht rond de 6500K. Een Metal Halide of metaalhalogeen lamp is een hogedruk kwiklamp met toevoeging van metaalhalogenen, zoals de Philips CDM-R en HPI-T. Ook zijn er HPS lampen die meer blauw licht uitstralen, zoals de Philips Green Power en Son-T Agro. Toch zijn deze lampen voor de groei minder geschikt dan de Metal Halide lampen.

Inductie-, TL en spaarlampen kunnen op één kleurtemperatuur worden afgesteld en zijn dus gewoon verkrijgbaar als kweeklamp met een kleurtemperatuur van circa 6500K, speciaal voor de groei.

Hierbij dient opgemerkt te worden dat TL- en spaar kweeklampen niet energiezuiniger zijn dan HPS lampen. Het voordeel van TL- en spaar kweeklampen moet dan ook worden gezocht in de beperkte warmteafgifte. Inductie kweeklampen zijn circa 35% energiezuiniger dan HPS lampen en hebben daarnaast als voordeel dat ze niet heet worden. Door de beperkte warmteafgifte transpireren planten minder en hebben daardoor minder last van stress. Hierdoor hebben planten minder water en voeding nodig.

Ook ledlampen zijn verkrijgbaar met witte leds met een kleurtemperatuur van 6500K. Maar doordat led kweeklampen zijn voorzien een diode, kan de kleurtemperatuur geheel ontleedt worden en de leds zo worden afgesteld dat deze één enkele kleur uitstraalt. Deze enkele kleur is eigenlijk een golflengte die wij als kleur herkennen en wordt aangeduid in nanometers. Led kweeklampen die speciaal op de groei zijn afgesteld, bestaan grotendeels uit blauwe en witte leds met respectievelijk 450nm (nanometer) en 6500K. De toevoeging van wit en rood licht draagt bij aan de ontwikkeling van moederplanten.

Moederplanten

De zeer goed geteste ScrogMaster van HortiLight is vanwege zijn egale lichtverdeling over een groot oppervlak een ideale groeilamp voor belichten van Moederplanten. Het volledige spectrum en extreem hoge µmol lichtkracht zorgt voor een natuurlijke snelle groei in vergelijking met andere groeilampen, als TL, Metal Halide, hogedruk kwiklampen.