Energiekosten Kweekset

Kosten gebruik kweektent compleet met LED

Het thuis kweken van planten, kruiden of groenten in een kweektent heeft veel voordelen. Zo geeft het je totale controle over de omgeving van je planten kun je zonder bestrijdingsmiddelen of zelfs geheel biologisch kweken.

Helaas is er één groot nadeel als je binnenshuis kweekt: de kosten. Dit is echter niet zo’n groot probleem als je je bewust bent van die uitgaven en erop voorbereid bent.

Bij onze Kweeksets geven wij een overzicht van de en energiekosten van het kweken in betreffende kweektent. Tevens geven we aan hoe je die uitgaven zo laag mogelijk houdt en dus het meeste uit je geld haalt. In het overzicht zijn onderstaande kosten per kweekronde opgenomen:

 Elektriciteitskosten kweeklampen
 Elektriciteitskosten afzuigsysteem
 Elektriciteitskosten clipfan ventilatie

Om de elektriciteitsbehoefte van een kweekruimte te berekenen, zijn volgende gegevens nodig:

Het Wattage van de apparatuur;
Hoelang de apparatuur elke dag aanstaat;
De elektriciteitskosten van jouw energieleverancier.

Kosten van het gebruik van kweeklamp(en)

De kosten voor het gebruik van de lampen zijn uiteraard afhankelijk van het Wattage van de kweeklampen die worden toegepast. Normaal gesproken wordt in de bloeifase bij HPS-lampen circa 600 Watt aan licht per vierkante meter toegepast en 300 Watt bij LED kweeklampen. In de groeifase is dit bij HPS 400 Watt en 200 Watt voor LED.

Gemiddeld genomen, laten binnenkwekers hun planten drie weken groeien bij een 18/6 lichtcyclus en negen weken bloeien bij een 12/12 lichtcyclus. Houd er rekening mee dat de bloeitijd per plantsoort enorm kan verschillen.

Voor het bepalen van de kosten van het stroomgebruik van kweeklampen, wordt eerst bepaald hoeveel kilowattuur de lampen gebruiken. De berekening is dan als volgt:

Aantal uren dat de lamp aanstaat x (Watt / 1000) = kilowattuur (kWh)

Vermenigvuldig vervolgens de uitkomst met de elektriciteitsprijs per kilowattuur van jouw energieleverancier.

Als we uitgaan van een vegetatieve fase van drie weken, waarbij de lamp 18 uur per dag aan staat, dan komt dat neer op een brandtijd van 378 uur. Vervolgens gaan we uit van een bloeifase waarbij we de lamp negen weken 12 uur per dag brandt. In deze fase gebruiken we de kweeklamp in totaal dus ruwweg 756 uur. De formule ziet er dan als volgt uit:

Groeifase: totaal 378 uren x (200 Watt / 1000) = 76 kWh
Bloeifase: totaal 756 uren x (300 Watt / 1000) = 227 kWh

Uitgaande van stroomkosten van € 0,33 per kilowattuur:
Totale kosten per kweekronde voor het verlichten van een kweektent van één m2 _met een LED-kweeklamp: 76 + 227 = 303 kWh x € 0,33 = € 100,00