Bloeilampen

Kweekotheek.nl heeft een uitgebreid assortiment kweeklampen, specifiek voor de bloeifase. Daarnaast leveren wij een uitgebreid programma LED kweeklampen die geschikt zijn voor zowel de groei- als bloeifase.

De meeste kweeklampen geven wit licht. Bij bloeilampen heeft het witte licht een warme witte kleur. Wanneer je alle lichtkleuren (van de regenboog) samenvoegt ontstaat wit licht. De witte lichtkleur van bloei kweeklampen bestaat voor een groot deel uit de lichtkleur rood. Hierdoor krijgt het witte licht zijn warme witte kleur en wordt daarom ook wel warm white genoemd. Deze warm white wordt uitgedrukt in graden Kelvin en meet een kleurtemperatuur van ongeveer 2100K. Ter vergelijking, koud wit licht geschikt voor de groei bevindt zich op circa 6500K. Lees hier meer over groeilampen.

Kweeklampen die het meest geschikt zijn voor de bloei, moeten dus worden gezocht bij lampen die veel licht afgeven rond een kleurtemperatuur van ongeveer 2100K.
Bij gasontladingslampen, is de HPS (Hogedruk Sodium) lamp degene met de hoogste concentratie licht rond de 2100K. Er zijn HPS lampen die ook behoorlijk wat blauw (groei)licht afgeven, zoals de Philips Green Power. Deze kan dan ook tijdens de groeifase als assimilatie lamp worden gebruikt, wat inhoudt dat de Green Power als bijverlichting naast daglicht of specifieke groeilampen kan worden gebruikt.

Info HPS lampen

Philips Son-t HPS bloeilamp


Lees hier meer over gasontladingslampen

Inductie-, TL en spaarlampen kunnen op één kleurtemperatuur worden afgesteld en zijn dus gewoon verkrijgbaar als kweeklamp met een kleurtemperatuur van circe 2100K, speciaal voor de bloei.
Hierbij dient opgemerkt te worden dat TL- en spaar kweeklampen niet energiezuiniger zijn dan HPS lampen. Het voordeel van TL- en spaar kweeklampen moet dan ook worden gezocht in de beperkte warmteafgifte. Inductie kweeklampen zijn circa 35% energiezuiniger dan HPS lampen en hebben daarnaast als voordeel dat ze niet heet worden. Door de beperkte warmteafgifte hebben de planten minder stress en transpireren ze minder, waardoor ze minder water en voeding nodig hebben.

Info inductielamp

Hortilight 2100K Saturn bloeilamp


Lees hier meer over inductielampen

Ledlampen zijn op dit moment nog niet verkrijgbaar met witte leds met een kleurtemperatuur van 2100K. Maar doordat ledlampen zijn voorzien een diode, kun je de kleurtemperatuur geheel ontleden en de leds zo afstellen dat deze één enkele kleur uitstralen. Deze enkele kleur is eigenlijk een golflengte die wij als kleur herkennen en wordt aangeduid in nanometers.

Het totale kleurenspectrum bevat kleuren die lopen van ultraviolet tot infrarood, zie afbeelding. Hoe hoger de golflengte in nanometers, hoe roder de kleur met uiteindelijk de kleur infrarood. Hoe lager de golflengte, hoe blauwer de kleur met uiteindelijk de kleur ultraviolet. De rode kleuren geschikt voor de bloei bevinden zich op circa 650nm. Ter vergelijking, blauw licht geschikt voor de groei bevindt zich op circa 450nm.

Led kweeklampen die speciaal op de bloei zijn afgesteld, bestaan hoofdzakelijk uit rode leds. De leds afgestemd op 660nm geven hierbij betere bloeiresultaten dan leds afgestemd op 630nm. Vaak wordt er gebruik gemaakt van spots of LED TL bloeilampen om tijdens de bloeifase bij te verlichten.

Info LED TL bloeilamp

LFG 660nm led TL bloeilamp


Lees hier meer over led TL bloeilampen

Het ideaal is de Led kweeklampen zo af te stellen dat deze zowel tijdens de groei- als de bloeifase voor de belichting kunnen zorgdragen. De leds dienen dan afgesteld te worden op lichtkleuren die planten nodig hebben voor fotosynthese. Uit plant fysiologisch onderzoek zijn deze kleuren nauwkeurig bepaald (lees hier meer). Door de kleurtemperaturen en kleurenspectra van met name rode, blauwe en witte leds in de juiste verhouding toe te passen, ontstaat de ideale energiezuinige kweeklamp voor zowel groei- als bloeifase. De hieronder getoonde innovatieve led kweeklampen van Led Flower Growlights zijn op dit moment het beste wat er op LED kweekgebied te krijgen is.

Info Spectrabox

LFG Spectrabox groei- en bloeilamp


Klik hier voor meer informatie over led Spectrabox units

Door Kweekotheek.nl is de 90W UFO led kweeklamp met 80 rood en 10 blauw vervangen door de UFO SB90R2 van LFG. Uit diverse testen (1) en (2) komt naar voren dat planten meer licht uit het blauwe spectrum nodig hebben om door te groeien. Tevens blijkt dat meer blauw nodig is om planten te "triggeren" om te gaan bloeien. Door de verhouding aan te passen naar 70 rood en 20 blauw en door de toepassing van mulicolour leds is de SB90R2 zeer geschikt assimilatielamp.

U kunt uw oude 80/10 LED kweeklamp opwaarderen door het toepassen van ledspots. Deze kunnen ervoor zorgdragen dat het gebrek aan een bepaald lichtspectrum wordt aangevuld. Zie rubriek ledspots voor meer informatie.

(1) testresultaten Amsterdam Dampkring forum
(2) testresultaten HID Hut Greenpinelane

Onze LED kweeklampen worden getest door professionel kwekers, bekijk hier de groei- en bloeiresultaten.